Natur, miljø og øget landbrugsproduktion

Natur, miljø og øget landbrugsproduktion - SEGES Projektsitet

Formålet med projektet er, at landmænd har let tilgang til aktuel faglig viden og krav i forbindelse med grundbetaling, arealtilskud, indsatsplanlægning for drikkevand, emissionsbaseret miljøgodkendelse af husdyrbrug, herunder adskillelse mellem arealregulering og anlægsgodkendelse.

Projektet vil sikre formidling af faglig og juridisk viden i forhold til en ny emissionsbaseret miljøgodkendelse. Folketingets målsætning er, at en ny regulering skal træde i kraft august 2016, hvor arealregulering og anlægsgodkendelse adskilles. Der vil være fagligt fokus på kvælstoffølsom natur og husdyrbrugenes påvirkning af naturområder, blandt andet administration og vurdering af naturområder i forbindelse med miljøgodkendelse af husdyrbrug, som til stadighed giver landmænd store udfordringer i forbindelse med lokalisering og udvikling af husdyrproduktionen. Derudover vil projektet sikre faglig og juridisk optimal rådgivning i relation til grundbetaling, love og forordninger vedr. mark- og gødningsplanlægning, husdyrindberetning og miljøordninger samt tilsvarende rådgivning i relation til kommunernes planlægning for Naturplan DK og kommuneplanlægning, specielt for store husdyrbrug.

Arbejdet med indsatsplanlægning for drikkevand og boringsnære beskyttelsesområder vil blive fulgt tæt og landmænd og deres rådgivere vil være opdateret, så der sikres optimal produktion på markerne, samtidig med drikkevandet sikres mod påvirkning fra landbrugsproduktionen.

Der vil blive formidlet viden om de lovmæssige forhold vedrørende handleplaner for vandområdeplanerne, herunder revision af vandløbsregulativer.

Vandområdeplanerne er offentliggjort i slutningen af juni 2016, og ifølge Styrelsen for Natur- og Vandforvaltnings hjemmeside udløber fristen for klage tirsdag den 26. juli 2016.
Her finder du nyttig viden om kvælstofdeposition, tålegrænser og regulering af ammoniakdepositionen fra husdyrbrug.
Arealer, som omlægges hyppigere end hvert 7.-10- år, omfattes ikke af begrebet eng og er derfor ikke be-skyttede efter naturbeskyttelseslovens § 3.
Hvis din virksomhed er omfattet af reglerne om jordbrugets anvendelse af gødning og om plantedække, skal den registreres i NaturErhvervstyrelsens Register for Gødningsregnskab inden den 31. juli 2016 for planperioden 2015/16.
På fagdagen blev der fokuseret på detaljerne i den nye lov om miljøgodkendelser, aktuelle problemstillinger samt fremtidens miljøregulering.
Notat, der ser på de revurderinger, der angår husdyrbrug.
Myndighederne kunne ikke kræve retablering af et dige, da de ikke havde reageret i 4 år siden første hen-vendelse til lodsejeren om forholdet.
Fosforoverskuddet påvirker fosfortallet i jord. Ved høje fosfortal kan en nettotilførsel af fosfor på 0 ikke opretholde fosfortallet.
Nye regler betyder, at du fra 2016 ikke længere kan anvende brak, lavskov og randzoner som både miljøfokusarealer og alternativer til pligtige efterafgrøder på samme tid.
NaturErhvervstyrelsen har udsendt de første mere detaljerede informationer om den nye efterafgrødeordning med kompensation. Der er også publiceret kort, som viser hvor efterafgrøderne kan/skal placeres.
SEGES har gennemgået den analyse, som Aarhus Kommune har foretaget af fund af pesticider i grund- og drikkevandet. Konklusionen er, at der ikke er noget objektivt behov for at gennemtrumfe pesticidfri drift i nær det omfang, kommunen lægger op til.
Selvom man har modtaget et varsel, skriftligt påbud eller lignende, kan man af og til opleve, at ens sag bliver glemt af ”systemet”. Betyder det, at forholdet er blevet accepteret og dermed er blevet lovligt?
Staten betaler (måske) godtgørelse, hvis offentlighedens adgang til naturen medfører brand-, tyveri- og hærværksskader på landbrugsarealer, skove, driftsbygninger og husdyrbesætninger.
Bilag IV-arter bør normalt ikke spille afgørende rolle ved husdyrgodkendelser.
Ammoniak vil fortsat have stor betydning ved godkendelse eller tilladelse til husdyrbrug.
I juli 2016 blev der vedtaget en ny bekendtgørelse om indsatsprogrammer for vandområdedistrikter (indsatsbekendtgørelsen), som fastlægger et indsatsprogram for hvert vandområdedistrikt.
Natur- og Miljøklagenævnets afgørelse om Aarhus Kommunes grødeskæring af offentlige vandløb.
Erhvervsstyrelsen har den 19. september 2016 sendt lovforslag om modernisering af planloven i offentlig høring. I artiklen omtales en række af de emner i lovforslaget, der har betydning for landbruget.
Gennemlæsning af udkast til grundvandsstrategi gav den 11. januar 2016 anledning til disse detailbemærkninger fra SEGES Planter & Miljø.
Indberetning af gødningsleverancer i Leverandørregistret skal ske inden fristen 1. september. Indberetningsfristen gælder oplysninger for den forudgående planperiode, som er 1. august 2015 til 31. juli 2016.
Ved tilladelser til byggeri har naboer, andre berørte og foreninger ofte en klageret, men de skal klage inden en vis frist. Fristen kan fraviges, hvilket kan skabe tvivl om, hvornår tilladelsen kan udnyttes.
Oversigt over kontaktpersoner på SEGES, hvis du har spørgsmål til de enkelte krydsoverensstemmelseskrav.
Miljøstyrelsen har 13. december offentliggjort kort over oplande til nitratfølsom habitatnatur i Natura 2000 områder. Fra 19. december vil det være muligt at se, hvilke oplande der får krav om ekstra husdyrefterafgrøder.
Styrelsen for Vand- og Naturforvaltning har fremstillet et kort over kortlagt habitatnatur omfattet af kategori 1
Kommune måtte kun stille krav til placering og udformning af byggeri i landzone.
Konsekvensen kan ellers være overtrædelse af krydsoverensstemmelsesreglerne og dermed træk i støtten samt evt. overtrædelse af national lovgivning.
Der har været en række sager om vilkår for ammoniakdepositionen på søer i forbindelse med miljøgodkendelse af husdyrbrug.
GEUS har i rapporten: National Kvælstofmodel - Kvælstofpåvirkning af grundvand beregnet konsekvenserne for grundvandets nitratindhold af Fødevare- og landbrugspakken. Denitrifikation under rodzonen er dog ikke medregnet, så resultatet er for pessimistisk.
GEUS forudsiger, at Fødevare- og landbrugspakken i de næste par år vil medføre en beskeden stigning i 5 procent af grundvandet på 1 - 17 procent. Det ligger væsentligt under de forudsigelser, der er kommet fra DANVA og Aarhus Kommune.
I Tast selv-service er det nu muligt at trække en liste over ”Indsendte Fællesskemaer 2016” for det enkelte rådgivningscenter. Listen medtager de ansøgere, som rådgivningscenteret har en aktiv fuldmagt til på udtræksdatoen.
Folketinget vedtog ved 3. behandling den 21. januar 2016 at ophæve lov om randzoner.
Omdrejningspunktet er adskillelse af anlæg og arealer, så kun anlæg skal have en konkret godkendelse, mens arealerne reguleres af generelle regler. Indførelse af produktionsareal og omlægning af tilladelses- og godkendelsesordningen er centrale punkter.
Ny EU-regel betyder, at mange tilsagnsarealer skal anmeldes med en afgrødekode for omdrift i 2016, selv om de blev anmeldt som permanent græs i 2015. NaturErhvervstyrelsen har oprettet en ny afgrødekode 247 Miljøgræs, omdrift.
I grundlaget for en miljøgodkendelse skal kommunerne vurdere forhold vedrørende brug af medicinsk zink til smågrise jævnfør Miljøstyrelsens vejledning
Miniseminaret har til formål at give bestyrelsen et indgående kendskab til mulig gennemførelse af målrettet indsats og regulering på dyrkningsfladen.
Miniseminaret har til formål at give bestyrelsen et indgående kendskab til mulig gennemførelse af målrettet indsats og regulering på dyrkningsfladen.
Carl Åge Pedersen, SEGES deltog i mødet og holdt indlæg om BNBO og landbrugsdriften.
Carl Åge Pedersen, SEGES deltog i mødet og holdt indlæg om BNBO og landbrugsdriften.
Præsentationen "Kvælstofbaggrundsbelastning og beregninger fra år til år" til mødet d.2. marts 2016.
Programmet for mødet den 2. marts 2016.
Som følge af EU-domstolens afgørelse i Demmer-sagen, genoptager NaturErhvervstyrelsen en række sager. Der udsendes breve til disse ansøgere i perioden 26.-28. januar. Øvrige kan inden 1. marts 2016 indsende anmodning om genoptagelse.
Notat om problemstillingen: Er den danske implementering af anmelderordningen i naturbeskyttelseslovens § 19b i overensstemmelse med direktivet?
Notat om problemet: Er der mulighed for at ændre i bilagene til habitatdirektivet og eksempelvis udtage arter?
Notat om problemstillingen: Er den danske definition og brug af målsætninger og gunstig bevaringsstatus i natura 2000 områderne i overensstemmelse med direktivet?
Notat om problemstillingen: Er den danske implementering og dermed forståelse af projektbegrebet i habitatdirektivets art. 6, stk. 3, i overensstemmelse med direktivet?
Notat om problemstillingen: Er den danske implementering og dermed forståelse af begreberne forsigtighed, væsentlighed og kumulation i habitatdirektivets art. 6, stk. 3, i overensstemmelse med direktivet?
Som et helt nyt koncept, sender SEGES Planter & Miljø en række emner til afstemning, så du kan være med til at bestemme, hvad du gerne vil være klogere på inden for emner som f.eks. miljø, natur, regler, husdyrbrug med mere.
På 2,3 DE-kvægbrug skal der udtages jordprøver hvert 4. år på hele omdriftsarealet. Miljøstyrelsen har afklaret, at jordprøverne kan udtages efter høst og frem til 31. december efter ophør af den planperiode, hvor jordprøverne skal udtages.
Sammendrag af indlæg på Plantekongres 2017
På Miljøportalen ligger nu de nye opdaterede nitratklassekort, som er grundlaget for beregningerne i husdyrgodkendelse.dk
NaturErhvervstyrelsen har opdateret kort over GLM Søer, GLM Fortidsminder og MFO randzoner/bræmmer forud for ansøgningsrunden 2016. Her finder du de nye korttemaer og får en oversigt over ændringerne.
NAER beregner efterafgrødekravet ud fra opsparede efterafgrøder fra efteråret 2015 eller fra tidligere planperioder. Kvælstofkvoten vil ikke automatisk blive nedsat.
Denne planteavlsorientering giver et referat af en videnskabelig artikel, som belyser tilgængeligheden af fosfor i gødning fra ræv og mink sammenlignet med kvæggødning. Ophobningen og transporten gennem jordmatrixen undersøges ligeledes.
Oplæg for skovdyrkerne om aktuel miljøret
Oplæg for L&F primærbestyrelse om NBL § 3 den 31. maj 2016
Oplæg om definition af naturtyper for natur- og miljøkonsulenter
Oplæg om nyeste praksis vedr. NBL § 3 for natur- og miljøkonsulenter
Oplæg om Nyt fra Erhvervsjura, SEGES ved fagdag for miljøkonsulenter i DLBR, den 22. november 2016
Ved afgørelser truffet på miljøområdet skal man være opmærksom på, at der er forskellige muligheder for at få en sag prøvet igen. Disse er gennemgået kort nedenfor.
Kendelse afsagt af taksationskommission om fordeling af udgifter til regulering af et privat rørlagt vandløb, hvor udgifterne fordeles efter nytte, det vil sige bedre afvanding.
Natur- og Miljøklagenævnet stadfæster et kommunalt påbud om retablering af en privat vand-løbsstrækning, hvor der er foretaget en hårdhændet oprensning.
Kursus i miljø og miljøgodkendelse på fagdagen for miljøkonsulenter i DLB den 22. november 2016
Regler og datoer for jordbearbejdning 2016/2017.
Fodergræsmarker må som hovedregel ikke omlægges i perioden fra 1. juni til 1. februar. De må dog omlægges frem til 15. august, hvis de omlægges til fodergræs eller grønkorn med udlæg.
Gennemgang af ændringer i den nye plantedækkebekendtgørelse, der træder i kraft den 1. august 2016.
Det er muligt for en virksomhed med kvæg, får eller geder at indgå i produktionsmæssig sammenhæng med en ikke-kvægbruger, som herved kan få mulighed for at udbringe samme antal DE pr. ha som kvægbruget.
Mange regulativer for vandløb skulle have været revideret for længe siden og vandplanernes krav om restaurering vil give anledning til revision af regulativer, så der forventes en del opgaver med revision af vandløbsregulativer i den kommende tid.
Regeringen indgik i juni 2016 en politisk aftale om en modernisering af planloven, som vil give iværksættere og virksomheder nye udviklingsmuligheder i landdistrikterne.
NaturErhvervstyrelsen forventer, at der er udbetalt støtte til mindst 90 pct. af ansøgerne senest 15. december, og mindst 97 pct. pr. 31. januar 2017. Det fremgår af Tast selv-service om ansøgningen er klar til udbetaling.
Natur- og Miljøklagenævnet har ophævet og hjemvist en kommunal tilladelse til udledning af overfladevand til vandløb på grund af, at kommunen ikke har foretaget en tilstrækkelig vurdering af vandløbenes hydrauliske kapaciteter.
Der er ikke nogen præcis definition af § 3-natur, og det er problematisk, når borgerne kan straffes for at ændre tilstanden af § 3-natur.
SVANA afviklede i efteråret høring om udkast til bek. om vandråd, vandrådssamarbejde med kommunalbestyrelser og samarbejde mellem kommunalbestyrelser i et hovedvandopland om afgrænsning af vandløb og udpegning af kunstige og stærkt modificerede vandløb.
Denne kalender er et hjælpemiddel for landmænd til at holde styr på de mange vigtige datoer i de forskellige landbrugsordninger m.v.
Efter endt seminar i den biogeografiske proces under EU-kommissionen, vil de gode resultater og fælles udfordringer indgå i kommissionens videre arbejde.
Gødskningsbekendtgørelsen for 2016/17 giver landmanden mulighed for at gødske sine afgrøder efter afgrødernes behov for kvælstof.

© 2021 - SEGES Projektsitet